Agenda

 

Agenda 2018

Dinsdag 23 oktober 2018: Cursus Babygebaren bij kdv Pip te Angerlo, 19.30 uur Inschrijven

November: 2e cursusavond bij kdv Pip te Angerlo (n.t.b.) Inschrijven

Zaterdag 3 november 2018 Viaviela Event Zwolle

Training Babygebaren voor de kinderopvang:

Maak gebruik van gebaren op de dagopvang of naschoolse opvang, zodat jullie organisatie een dienst kan aanbieden die uniek is. Door Iedereengebaart een workshop aan te laten bieden aan pedagogisch medewerkers leren zij eenvoudige gebaren te gebruiken bij dagelijkse situaties. Dit helpt frustraties verminderen en zorgt ervoor dat de pedagogisch medewerkers, de kinderen én de kinderen onderling elkaar nog beter gaan begrijpen.

Een kind zal door gebaren te gebruiken al sneller kunnen vragen om een stuk fruit of dat het dorst heeft. Maar het kind kan met gebaren ook aangeven dat het moe is en graag wil slapen of dat het zijn beer kwijt is. Gebaren helpen pedagogisch medewerkers effectiever te reageren op de behoefte van kinderen, omdat het kind beter kan aangeven wat hij wil. Het verbetert de onderlinge band.

Wij bieden kinderdagverblijven verschillende workshops/cursussen aan. Dit wordt helemaal afgestemd met wat de medewerkers kunnen/willen en wat hun budget is. Ook organiseren we ouderavonden, zodat de ouders ook de gelegenheid krijgen om babygebaren aan te leren. Bel vrijblijvend voor een aanvraag en/of offerte naar 
06-4280 1993
 / 06-4808 9447 
of mail naar info@iedereengebaart.nl

Ook erg geschikt voor:

Heb je een bijzonder kindje bij wie spreken niet vanzelf gaat en wil je samen met je familie een simpele gebarenworkshop volgen, dan zijn deze workshops ook heel erg geschikt. Gewoon gezellig samen met je familie/vrienden een cursus van 1,5 tot 2 uur, waarbij er 50 gebaren worden behandeld eventueel uitgebreid met gebaren die jullie zelf graag zouden willen aanleren. De drempel is heel laag, zodat de hele familie op een eenvoudige manier gebaren leert. Erg geschikt tijdens een familieavondje. Kosten op aanvraag!

Communiceren met je kindje voor het kan praten…

 Babygebaren zijn leuk!

Om zelf te ervaren hoe leuk het is, kom naar de Bibliotheek. Daar gaat Marlies Straatsma van Iedereen Gebaart voorlezen en zingen met gebaren! Ouders en kinderen t/m 4 jaar zijn van harte welkom om mee te zingen en lezen met Gebaren. Kopje koffie/thee is uiteraard aanwezig!

Op een speelse manier kom je in aanraking met Babygebaren en zie je hoe bijzonder het is om met je kindje te gaan gebaren en al “gesprekjes” te voeren voordat je kindje kan praten. Tijdens deze bijeenkomst gaan we simpele boekjes voorlezen met Gebaren en zul je zelf ook een aantal gebaren aanleren. Ook kun je een aantal liedjes meedoen met gebaren! Er wordt kort wat verteld over de achtergrond van Babygebaren en er is mogelijkheid tot vragen stellen!

Ontdek deze unieke communicatievorm die niet alleen ontzettend leuk is om te doen, maar ook vele voordelen biedt voor zowel ouders als kindjes. Zoals eerder beginnen met praten, een grotere woordenschat, een goede basis voor de taalontwikkeling, makkelijker leren lezen en minder frustraties, omdat ouder en kind elkaar eerder en beter begrijpen!

Op onderstaande data geeft Iedereen Gebaart een workshop Babygebaren voor kinderen en ouders in de bibliotheek.

Donderdag 18 mei 2017: Voorlezen en zingen met Gebaren, Kleintje Koffie, bibliotheek ‘s-Heerenberg 10.00 tot 11.00 uur
Vrijdag 19 mei 2017: Voorlezen en zingen met Gebaren, Kleintje Koffie, bibliotheek Didam 10.00 tot 11.00 uur

_MKF9781

Gaat mijn kindje wel praten als het gebaart?

Jazeker, waarschijnlijk gaat het juist eerder praten. Je kunt het zien als de brabbeltaal voor de gewone taal. Het kruipen voor het lopen. De taalontwikkeling wordt eerder op gang gebracht. Je kind kan eerder koppelingen leggen tussen een gebaar/woord en een symbool dat daar bij hoort. Je kind legt met gebaren al eerder bepaalde verbindingen in de hersenen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat kinderen die opgroeien met gebaren eerder kunnen gaan praten en een grotere woordenschat hebben op 2 jarige leeftijd dan kinderen die niet gebaren.

Wanneer kan ik beginnen met babygebaren, hoe oud moet mijn kindje zijn?

Vanaf de geboorte kun je al gebaren gebruiken naar je baby. Maar baby’s zullen zo snel nog niet terug gebaren. Zo tussen de 6 en 12 maanden zal je kind zijn eerste gebaar maken. Maar dit kan per kind verschillen. Ieder kind is anders in zijn/haar ontwikkeling. Maar het begrijpen van gebaren begint al veel eerder. Als je de mogelijkheid ertoe hebt, begin gewoon zo snel mogelijk met het maken van gebaren.

Stel dat je kind al bijna anderhalf jaar oud is, dan kun je ook nog starten met gebaren. Kinderen beginnen meestal op deze leeftijd met het vormen van korte zinnen, bestaande uit twee woorden. Door babygebaren te introduceren kun je bijdragen aan de uitbreiding van de woordenschat van je kind door visuele hulp te bieden. Je krijgt op deze leeftijd dan ook sneller zijn/haar eerst gebaar terug te zien.

Duurt het lang om mijn kindje gebaren aan te leren?

Dat hangt erg af van de ontwikkeling en de leeftijd van het kind. Bij het ene kind zal het een aantal weken duren en bij een ander kind een aantal maanden. Een kindje dat iets ouder is (bijvoorbeeld 1 jaar of 1,5 jaar) zal iets sneller teruggebaren dan een jongere baby. Denk niet meteen als het kind niet teruggebaart dat het niet werkt. Heb geduld en vaak heb je het eerste gebaartje van je kindje nog niet meteen door.

Waarom zou ik mijn kindje babygebaren aanleren?

  • Het gebruik van babygebaren is gewoon ontzettend leuk en het zal de band met je baby zeker ten goede komen.
  • Door babygebaren te gebruiken heb je veel sneller door wat je kindje wilt. Je begrijpt je baby beter en hij/zij huilt minder omdat hij begrepen wordt. Het verbetert de onderlinge communicatie.
  • Door gebaren te gebruiken kunnen baby’s meer duidelijk maken dan alleen hun basisbehoeftes. Ze zullen sneller initiatieven nemen.
  • Je kind leert sneller praten omdat de taalontwikkeling eerder op gang wordt gebracht. Je kind kan eerder koppelingen leggen tussen een gebaar/woord en een symbool dat daar bij hoort. Kinderen die opgroeien met gebaren kunnen eerder gaan praten dan kinderen die niet gebaren en hebben vaak een grotere woordenschat.
  • Dat er meer horende kinderen/mensen zijn die gebarentaal kunnen. Zo wordt de kloof tussen horenden en doven/slechthorenden kleiner.
  • Zie ook het kopje Voordelen babygebaren.